Home » Voorleesweek 2024

Voorleesweek 2024

Eline Decraene

Voorleesweek 2024

Op 16 november start de Voorleesweek, dé perfecte kans om met kinderen de magie van interactief voorlezen te ontdekken!

 

Interactief voorlezen is een krachtige voorleesaanpak waarbij de kinderen actief betrokken worden bij het verhaal. Interactief voorlezen gaat verder dan alleen een verhaal vertellen; het is een krachtige manier om kinderen actief te betrekken en lezen extra betekenisvol te maken. Door het gesprek aan te gaan, vragen te stellen en verbanden te leggen met hun leefwereld, creëer je een boeiende en leerrijke leeservaring.

 

Wil je onmiddellijk aan de slag? Hier zijn 8 eenvoudige tips om je voorleesmoment interactief te maken:

  1. Ontdek samen de eigenschappen van boeken en teksten – Verken de auteur, titel, en kaft. Je kan ook stilstaan bij de structuur van de tekst (bv. hoofdstukken, titels). Dit helpt kinderen bewust te worden van hoe een boek of tekst is opgebouwd.
  2. Stel open vragen – Vragen zoals “Wat denk jij dat er straks gebeurt?” moedigen kinderen aan om actief na te denken en zich te verdiepen in het verhaal. Open vragen zorgen ervoor dat ze betrokken blijven en hun eigen ideeën kunnen delen.
  3. Stel extra vragen en geef tips – Als een kind het antwoord niet weet, help dan op weg met tips of vervolgvragen. Kinderen kunnen elkaar ook aanvullen en ondersteunen.
  4. Ga dieper in op de inhoud van de tekst – Geef uitleg waar nodig om een thema of belangrijke boodschap beter te begrijpen.
  5. Sta stil bij nieuwe woorden en uitdrukkingen – Verken samen nieuwe woorden en koppel ze aan illustraties en de context van het verhaal. Moedig hen aan de nieuwe woordenschat zelf te gebruiken en geef feedback.
  6. Bekijk samen de afbeeldingen – Neem de tijd om samen de afbeeldingen in het boek te bekijken. Moedig kinderen aan om te vertellen wat ze opmerken en bespreek wat de illustraties laten zien.
  7. Geef positieve feedback – Positieve feedback motiveert kinderen om actief deel te nemen aan de interactie tijdens het voorleesmoment. Wanneer ze reageren of ideeën delen, is het belangrijk om hen aan te moedigen en te waarderen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze zich nog meer betrokken voelen.
  8. Leg verbanden met hun eigen leefwereld – Wanneer kinderen elementen in het verhaal herkennen die aansluiten bij hun eigen ervaringen, worden ze nog meer betrokken bij het verhaal. Dit helpt hen om zich beter in te leven in de personages en gebeurtenissen. Daarnaast kan het verhaal hun horizon en leefwereld verbreden door nieuwe situaties en perspectieven te introduceren.

Met deze tips haal je het maximale uit elk voorleesmoment en geef je kinderen een boeiende en leerrijke leeservaring! Benieuwd naar nog meer tips om interactief voorlezen op school in te zetten? Iedereen Leest biedt een gratis online leertraject aan via de Iedereen Leest Academie.

 

Veel (voor)leesplezier!