Home » SeReNe: internationale samenwerking rond zelfregulerend leren

SeReNe: internationale samenwerking rond zelfregulerend leren

Lies Backers

SeReNe: internationale samenwerking rond zelfregulerend leren

Eind september 2023 reisden Hilde Van Keer en Lies Backers af naar Duitsland voor de tweedaagse bijeenkomst van het ‘Self-Regulated Learning Network (SeReNe) . 

 

SeReNe is een uniek platform dat voortbouwt op bestaande onderzoekscontacten van diverse leden en tegelijkertijd onderzoekers van verschillende sub-disciplines samenbrengt die zich focussen op zelfregulerend leren vanuit diverse methoden en perspectieven. Binnen het netwerk komen verschillende onderwijsniveaus aan bod, van kleuterschool tot hoger onderwijs. Het netwerk omvat zowel jonge onderzoekers die werken aan hun doctoraatsproject als ervaren postdoctorale onderzoekers.

 

Tijdens de bijeenkomst werden niet alleen onderzoek en ervaringen (met bijvoorbeeld het voeren van interviews met leraren en het opzetten van een observatiestudie die focust op zelfregulerend leren in de klaspraktijk) uitgewisseld, maar er werd ook samen nagedacht over manieren om onderzoeksmateriaal dichter bij de onderwijspraktijk te brengen.

 

Als resultaat van dergelijke inspanningen ontwikkelden bijvoorbeeld Prof. Dr. Yves Karlen en zijn collega’s uit Zwitserland een waardevolle website. Op deze website vinden zowel ouders, leerlingen, leraren en andere onderwijsprofessionals een schat aan materialen om aan de slag te gaan met zelfregulerend leren. Neem zeker eens een kijkje!