Home » Schrijfvaardigheden in crisis?

Schrijfvaardigheden in crisis?

Fien De Smedt

Schrijfvaardigheden in crisis?

Schrijfvaardigheden van leerlingen gaan achteruit, en dat is een reden tot bezorgdheid voor leraren. Volgens de Peiling Nederlands (lezen, luisteren en schrijven in het basisonderwijs) uit 2018 worstelen veel leerlingen met het schrijven van begrijpelijke en gestructureerde teksten. Het rapport toont bijvoorbeeld aan dat slechts 59% van de leerlingen aan het eind van het lager onderwijs erin slaagt om een verslag te schrijven met een duidelijk tekstdoel. In het artikel dat ik voor Fons schreef, ga ik dieper in op mogelijke oorzaken van het ondermaatse schrijfniveau en geef ik 10 evidence-based tips voor een betere schrijfinstructie.

 

Wat zijn mogelijke oorzaken?

 

Schrijven is complex

Eén van de redenen waarom leerlingen het schrijven van teksten zo moeilijk vinden, is dat je als schrijver een beroep moet doen op verschillende cognitieve vaardigheden en strategieën. Om een tekst te schrijven, moet een leerling bijvoorbeeld kennis hebben over het onderwerp, over basisschrijfvaardigheden zoals spelling en handschrift beschikken en in staat zijn om de tekst te plannen en te reviseren. Voor beginnende schrijvers aan het einde van het lager onderwijs kan het managen van dit alles echter zorgen voor een “cognitive overload”.

 

Leerlingen schrijven weinig

Een andere reden waarom leerlingen moeite hebben met schrijven, is omdat ze te weinig kansen krijgen om hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Uit de Peiling Nederlands blijkt dat slechts 23% van de leraren in het lager onderwijs wekelijks schrijfopdrachten geeft aan leerlingen.

 

Schrijfinstructie moet beter

Een laatste mogelijke reden waarom leerlingen worstelen met schrijven heeft te maken met de kwaliteit van het schrijfonderwijs. Zo blijkt uit onderzoek dat leraren nog heel sterk de nadruk leggen op het aanleren van basisschrijfvaardigheden zoals spelling aan het eind van het lager onderwijs.

 

Benieuwd hoe je leerlingen kan helpen om het complexe schrijfproces aan te pakken en de “cognitive overload” bij leerlingen te verminderen? Lees dan mijn 10 evidence-based tips voor een betere schrijfinstructie!

 

Het volledige artikel kan je hier downloaden.

 

 

Foto © Simon Bequoye