Home » Interactief voorlezen: 5 inspirerende boeken voor jonge ontdekkers

Interactief voorlezen: 5 inspirerende boeken voor jonge ontdekkers

Eline Decraene en Silke Vanparys

Interactief voorlezen: 5 inspirerende boeken voor jonge ontdekkers

Zet je schrap voor een boeiende leeservaring, want op dinsdag 23 april vieren we de Vlaanderen Leestdag! Voorlezen is niet alleen een plezierige activiteit, maar ook een krachtige manier om de leesmotivatie van kinderen te stimuleren en tegelijkertijd verschillende leerdoelen te bereiken. Van woordenschat tot verhaalbegrip en sociaal-emotionele vaardigheden, interactief voorlezen heeft het allemaal in zich.

 

Vaak wordt interactief voorlezen beperkt tot de kleuterklas, maar het is zeer waardevol om deze krachtige aanpak door te trekken naar het lager onderwijs. Op zoek naar inspiratie voor jouw voorleessessies in het eerste en tweede leerjaar? Wij stellen graag vijf boeken voor die we in ons onderzoek aan de onderzoeksgroep Taal, leren innoveren hebben gebruikt.

  1. Ada Dapper (Andrea Beaty): Volg het avontuur van Ada, een nieuwsgierig meisje dat de wereld van de wetenschap verkent aan de hand van allerlei experimenten.
  2. Roza Rozeur (Andrea Beaty): Maak kennis met Roza, een jong meisje met een passie voor uitvinden. Ontdek haar creativiteit terwijl ze de meest fascinerende machines bouwt.
  3. Het eerste nijlpaard op de maan (David Walliams): Reis mee naar de maan met dit unieke verhaal over een nijlpaard dat zijn dromen najaagt, ongeacht de obstakels die het tegenkomt.
  4. Het hele soepzootje (Floor Bal & Sebastiaan Van Doninck): Ontdek de wondere manier van het onstaan van het heelal. Duik in een wereld vol antwoorden op nieuwsgierige kindervragen.
  5. Spinnenalarm (Nina Dulleck): Laat je verrassen door dit grappig en spannende verhaal vol spinnenweetjes en spinnen(angst)verdwijntrucs!

Deze boeken zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar bieden ook een diversiteit aan woordenschat en zijn perfect geschikt voor kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Dus waar wacht je nog op? Duik in deze avonturen en laat de magie van het interactief voorlezen je kinderen betoveren!